Huvilan saha

Huvilan saha 1946

Ensimmäinen Huvilan Saha sijaitsi Koron joen suussa. Sahan rakennutti Erkki Harju vuosina 1914-1915.

Hänestä on mm. muistitietoa, että palkanmaksu sahalla ripapoikina toimineille poikasille suoritettiin siten, että Harjulla oli hatussaan kolikoita, joita hän kouraisi kouraansa saamavuorossa olevaa poikaa kasvoihin katsoen ja antoi kolikot pojalle. Sen jälkeen oli vuoro seuraavan pojan jne. Eli kolikoita ei mitenkään laskettu – pelkkä kouratuntuma riitti.  Voidaan siis sanoa, että palkanmaksu tuolloin tapahtui sanan mukaisesti ”pärstäkertoimen” mukaan.

Vuonna 1936 Kotvio Oy osti Huvilan Saha Oy:n osakekannan Kansallis-Osake-Pankilta, jolle se oli joutunut mentyään konkurssiin 1930-luvun alkupuolella. Konkurssiin menneen sahan omistivat Virtolaiset maanviljelijät ja konkurssin myötä monet talot joutuivat melkoisiin taloudellisiin vaikeuksiin. Tämä saha oli rakennettu 1920-luvun alkupuolella.

Kotvion ostettua sahan sen hoitajaksi tuli Hemmi Vuorinen kesäkuussa 1937.
Hemmi oli sahan johtajana koko sen ajan kun saha oli Kotvion omistuksessa aina sahan 1960 tapahtuneeseen lopettamiseen asti. Aikalaiset muistavat hänet värikkäänä ja tarmokkaana sahan johtajana.

 

Sahan työntekijöitä -36

Muistellaan, että sahalla reipas työmies tienasi huomattavasti paremmin kuin aiemmin taloissa renkinä olosta. On siis selvää, että saha toi lamakaudesta toipuvaan kylään suuren elämänmuutoksen työn ja palkkatulon muodossa.
Parhaimpina aikoina saha toimi kahdessa vuorossa ja antoi leivän suurelle joukolle kyläläisiä.
 
Sahan työntekijöitä -36

Sahan pilli jaksotti kylän elämää ilmoittaen aamulla työvuoron alusta, päivällä ruokatunnista ja kun pilli illalla ilmoitti työvuoron loppuneen, nähtiin polkupyörällä kotiin polkevia työläisiä, joilla oli ripanyssäkkä pyöränsä ritsillä. Työntekijät kun saivat ottaa ripojen ja lautojen pätkiä hellapuikseen.
 
Hemmi ja poikansa Jorma Vuorinen sahan lautatarhalla -36

Sahalla sahattiin viimeisen kerran 1960. Hemmi Vuorinen kuoli 16.11.1961 ja Kotvio Oy:n palveluksessa myös oleva hänen poikansa Jorma Vuorinen hoiti Huvilan Sahan ”alasajon” 1961.

Sahan toiminnan loputtua alue myytiin ja entisellä sahan alueella on tällä hetkellä 6 vapaa-ajan asuntoa sekä pari omakotitaloa.
 
 
Tukkisilta -60, (Hemmi Vuorinen vasemmalla)